Smartlog v3 » Naturjournal » Vinden er vendt.
Opret egen blog | Næste blog »

Naturjournal

The Call of the Wild.

Vinden er vendt.

11. Jun 2018 05:27, Farmer

3 mm regn, vinden gået i vest, skyet solopgang og temperaturen 5-10 grader ned.

Nedbørsmængden i sig selv gør ikke megen forskel i vandbalancen; men de øvrige faktorer giver en langt mere moderat fordampning, og det trænger planterne til.
Vi har visne pletter, hvor årets avl er væk; men på 95 prcent af arealet vil der stadig kunne præsteres en afgrøde.
Rapsen står faktisk stadig rigtig godt:

Et af rødsvingelstykkerne står på vores absolut mest sandede jord og er naturligvis svært beskadiget; men hvor jorden er af bedre beskaffenhed er der bestemt ingen grund til fortvivlelse.
Værre står det til for rajgræsavlerne. Rajgræs er meget vandkrævende i maj, så der er risiko for en stærkt reduceret avl.
Men den enes død er den andens brød. Mangel på rajgræs giver ofte større efterspørgsel på rødsvingel, så hvem ved; måske er der bedre priser i vente.
Her et billede af rødsvingelmarken fra vejkanten med en frøstand af draphavre som silhuet i morgensolen:

Om en halv times tid fortsætter bekæmpelsen af bjørneklo.
Jeg har lånt denne lille traktor med dobbelt dækmontering, så jeg måske kan køre i Kile Mose, hvor bjørnekløerne findes i hobetal og hvor den manglende kommunale oprensning af bækken har presset vandet op og gjort stykket umuligt at afgræsse.
Stykket har haft den klassiske vandring fra dyrket mark i min tidligste barndom over afgræsset eng til i dag at være en ufremkommelig sump med uønskede plantevækster.

 

Nede på den anden gård er lejeren fraflyttet. Det er heldigvis efterladt pænt og ordentligt.
Der er naturligvis lige lidt, der skal ordnes og lidt "storskrald", som er efterladt; men det giver lejlighed til at gå lidt rundt i mit fødehjem.
Det er ikke et udpræget have-menneske, som forlader gården; men intet er ødelagt, så en buskrydder og et høgenæb vil gøre underværker.

De gamle roser ved hoveddøren og havedøren står endnu som jeg i min barndom fik fortalt de også stod, da min mormor flyttede ind en sommerdag i 1920.

Tags

Arkiv

Relaterede