Smartlog v3 » Naturjournal » Vand og spild.
Opret egen blog | Næste blog »

Naturjournal

The Call of the Wild.

Vand og spild.

6. Jan 2012 05:36, Farmer

Knapt er drænene ved Iglekæret spulede og velfungerende, førend nye forstoppelser viser sig.
Den megen nedbør de seneste dage har udløst en totalforstoppelse af den store hovedledning fra Enghaven.
Hovedledningen er, som ved Iglekæret forleden, en kommunal vandføring, og for ca. 20 år siden var kommunen så geniale at plante 3 popler liiige oven på deres egen rørledning.

Er der noget som søger i vandrør er det rødderne af pil og poppel, og det er med sikkerhed også sket, for poplerne er for få dage siden blevet fældet; men det er jo lidt sent at kaste brønden til, når barnet er druknet.

Vejen er, som det ses, ganske og aldeles oversvømmet, og vandmængderne fortsætter over nabomarken og oversvømmer den stakkels rapsmark:

Det er store vandmængder, et sådant rør normalt fører bort. Vandet står som en lille gejser op af vejgrøften, og vil hurtigt underminere vejkassen:

Det er vist ikke en problemstilling vores kommune har patent på; men flere års manglende forebyggende spuling sammen med manglende koordinering mellem f.eks. de der planter vejtræer og vandafdelingen giver sig udslag i nogle skader, som i omkostning langt overstiger besparelserne ved at lade stå til.

Social- og sundhedssektorens brugere skal nok lade høre fra sig, hvis et forebyggende tiltag svækkes. Dræn og rør tier og lader sig først se, når skaden sker.
En fornuftig politiker, som ønsker genvalg, håber på 4 år uden hårdt vejr, undlader skolereformer og lader vandsektoren sejle sin egen sø i ordets egentlige betydning.


Ovre på Ellens blog var der forleden dette glimrende indlæg om madspild:
http://mommer.wordpress.com/2012/01/04/madspild-kan-undgs-p-flere-mder/
Jeg kunnne ikke lade være med at tage dette foto af omfræset hvid- og rødkål, da jeg kørte forbi marken i går:

Der er naturligvis skåret al den kål som kunne sælges, og det ser værre ud, end det egentlig er, idet de løse kålblade, som altid efterlades på marken, får det til at se ud som var det rent spild.
Alligevel efterlades hvert år store mængder fødevarer på markerne (se de mange hoveder i den ufræsede højre del) med den eneste grund til usælgeligheden, at størrelse og form ikke passer forbrugeren.

Eller er det mon supermarkedsindkøberen, som det ikke passer? Det er en ganske lille kreds af mennesker, som bestemmer, hvad 98 pct. af befolkningen tilbydes.
Alt for få mennesker gider tilegne sig reel viden om deres fødevarer og engagere sig.

Kommentarer

 1. Madame
  6. Jan 2012 07:01
  1

  Jeg tror, det er supermarkedsindkøberen, det ikke passer - forbrugerne må da råbe hurra, hvis man kan få kålhoveder i mange størrelser.
  Det er virkelig uhyggeligt at se, hvad en ødelagt eller stoppet drænledning kan forårsage af skade! Måske er de ansatte i kommunen bare uvidende og mangler en konsulent?

 2. Lavendel
  6. Jan 2012 08:19
  2

  Ja, jeg giver Madame ret...gad vide, om den megen væde er skyld i , at mine to toiletter med samme brønd nærmest er stoppede, trods tømning af tank i efteråret?
  Her ser det også vådt ud, naboens hestemark er næsten omdannet til så, trods kloakering for et par år siden.

 3. Farmer
  6. Jan 2012 08:57
  3

  @Madame: Jeg tror nærmere, at kommunen skulle fyre et par konsulenter. Der er nemlig høvdinge nok.
  Indianerne ved godt, hvad der skulle gøres, men tiden går med rapporter og kontrol så alle har skubbet ansvaret bort.
  Stav kontrol bagfra, så får man hvad det reelt er :-)

  @Lavendel: Hvis der går overfladevand i en septiktank, går det lynhurtigt galt med afløbet. Der må være noget galt et sted. Du bør nok få det undersøgt, da det lukkede kloaksystem gerne skulle være helt upåvirket af mængden af overfladevand.

 4. Donald
  6. Jan 2012 11:23
  4

  Ja, her er det det samme "indianerne" ved godt, hvad der skal gøres. Der har været advarsler om at vejkronerne eller vejkassen bliver ødelagt, hvis man ikke reparerer hullerne, fordi vand jo også ad den vej kommer ind og underminerer vejkassen.

  Lige nu tør jeg næsten ikke håbe på at det bare kommer i orden, jeg tror der skal en mindre revolution eller et jordskælv til.

  Billederne er forresten gode - fortæller historien meget tydeligt, vandet, der fosser ud langs siden af vej-søen og kålmarken, der står fuld af god mad.

  Men der er vel også en opgave i at exportere noget af de fødevarer, vi producerer - vi kan jo ikke spise mere, selv om vi er blevet rigere og lidt flere millioner end for 50år siden?

 5. Selina Juul - Stop Spild Af Mad
  6. Jan 2012 12:36
  5

  Kære Naturjournal,

  Tankevækkende observation! Vi har sat linket til dig på vores facebookside - http://www.facebook.com/madspild

  Det er rigtigt - der er nogle udskrevne regner for, at frugt & grønt i supermarkederne skal være "perfekte", de må ikke have pletter, være i forskellige størrelser, mm. Dette medvirker til, at frugt & grønt skal have bestemte størelser/opfylde bestemte kvalitetskrav - ellers kan de ikke sælges.

  I alle andre lande end Danmark, kan man i supermarkederne købe frugt & grønt per vægt i alle størrelser - og ikke per styk.

  Kun REMA 1000 herhjemme indtil videre har gjort noget ved det - de er ved at indføre køb per vægt politik, se mere her:
  http://www.dr.dk/Nyheder/Penge/2011/10/30/123349.htm


  De bedste hilsener,
  Selina Juul
  Stop Spild Af Mad
  http://www.stopspildafmad.dk

 6. Ellen
  6. Jan 2012 21:49
  6

  Det er sandelig en hel lille gejser, I har fået jer dér ... vand har vi nok af i disse dage, men jeg er så glad for, at det ikke falder som sne - hvilket bare ville have skubbet vandproblemet lidt længere frem.
  At den ene kommunale hånd ikke ved, hvad den anden gør, synes jeg vi har hørt før - i flere sammenhænge.

  Gad vide hvad der ville ske, hvis man spurgte forbrugerne og ikke forhandlerne, hvad forbrugerne skulle kunne købe?
  Det er så godt, at Rema1000 er begyndt at sælge efter vægt - jeg håber virkelig, at andre følger det gode eksempel.

 7. Farmer
  7. Jan 2012 07:02
  7

  @Donald: For grøntsagsproducenterne i DK er opgaven vist i højere grad at kunne holde udenlandske produkter i skak. Grøntsagsproducenterne i DK er under stærkt pres af produkter sydfra, som kan produceres billigere og uden de samme begrænsninger i gødning og kemi.
  Det er jo det forunderlige, at grænsen er åben, men der er forskellige produktionsvilkår i de enkelte lande i EU.

  @Selina: Helt OK med linket. -Og gid Rema-tiltaget ville brede sig.

  @Ellen: Det der virkelig nager mig m.h.t. det kommunale er, at hvis de der står med fingrene i det fik mere selvtilrettelæggelse, ville meget være bedre. De kontorer koster en formue i forhold til det udførende led.

 8. Pia
  8. Jan 2012 11:18
  8

  Oversvømmelser har vi også rigeligt af her. Jeg har tit en mand der taler med store bogstaver, når vi ser på naturen. Allan har i mange mange år selv været manden på gulvet, som har grødeskåret og vedligeholdt vandløb som åmand og naturplejer. Han eller vi kender alt for godt problematikken både fra landmand- borger- miljø og alle de love der forhindrer alle parter i at få udført et ordentligt arbejde. Og som udlært vvs mand, ved han også en del om rørlægninger, og alle de problemer vi har her i området.
  Og med mig på job på landmandssiden, kender jeg også en del til den problematik, det er at få afsat varene, hvis de ikke har den rette størrelse og udseende. Det er opkøbernes marked. Vi kan intet gøre, men blot kassere varen. Jo vi har ind imellem nogle heftige debatter her i huset :-)

 9. folehavesunivers
  8. Jan 2012 17:14
  9

  Farmer: Jeg har også bemærket kålmarkerne i området, og undret mig over, at ikke mere kan betale sig at høste og sælge.
  Ja det er en underlig tankegang, det der med, at det hele skal være ens i størrelse og facon. Ud på markedet med varene, så vi som forbrugere selv kan bestemme, hvad vi vil have.

 10. Farmer
  8. Jan 2012 21:53
  10

  @Anne F: Markeder og grønttorv omsætter en stadig mindre procentdel af den konsumerede mængde grønt.
  Det er kæderne som helt har overtaget leddet mellem producent og forbruger.
  Dovenskaben har sejret!

 11. Donald
  11. Jan 2012 07:08
  11

  I 60'erne solgte min far danske kartofler til svenske supermarkedskæder - men jeg kan forstå, at begrænsninger og konkurrence fra lande uden begrænsninger har ødelagt det marked, det er en skam.

  Jeg håber det lykkes at få reddet vejen og jordbunden ved siden af.

Tags

Arkiv

Relaterede