Smartlog v3 » Naturjournal » Store Gylledag.
Opret egen blog | Næste blog »

Naturjournal

The Call of the Wild.

Store Gylledag.

12. Apr 2017 04:32, Farmer

Vi aftager gylle fra en slagtesvineproduktion og en minkproduktion. Ikke de store mængder; men det skal alligevel passes ind i programmet. Vi fandt et par hvedemarker, hvor den varslede vestenvind i påsken bringer duftene væk fra beboelse, transporten fra tank til mark ikke bringer gyllevognen på offentlig vej og hvor der samtidig er brug for de næringsstoffer, der -trods stadig bedre foderudnyttelse- stadig er i gylle.

Såvel slagtesvineproducenter som minkproducenter bliver stadig dygtigere til at udnytte næringsstofferne i foderet, og som følge deraf bliver gyllen tilsvarende fattigere på næringstoffer.
Det samme molekyle kan jo ikke være både i flæskestegen og i gyllen på samme tid.


Vi fik startet allerede kl. 2:30 i går morges, og det gik derudaf indtil middag, da gyllevognens traktor pludselig ikke ville starte.
For år tilbage havde vi blot spændt en anden traktor for, trukket patienten i gang og været kørende igen 10 min. efter.
I en moderne traktor er det udelukket.
For det første ville det ødelægge hele transmissionssystemet og for det andet er motorerne så store (i dette tilfælde 390 HK) at friktionen mellem dæk og vej næppe ville være nok, hvis vi ellers havde haft en traktor der kunne trække den.

I vore dage venter man pænt to timer indtil en montør lader sin bærbare med de nødvendige koder og programmer løse op for fejlmeldingen så traktorens styresystem forstår, at der alligevel ikke er en motortruende fejl.

Det lille stop gav lidt panik i forhold til at nå det planlagte inden den varslede natteregn; men det hele blev nået og nu er det plads nok i gylletankene frem til ca. midten af august, hvor vi skal bruge gyllen til at nedfælde før vinterrapssåning og som efterårsgødning til rødsvinglen.

 

Tags

Arkiv

Relaterede