Smartlog v3 » Naturjournal » Sære turister.
Opret egen blog | Næste blog »

Naturjournal

The Call of the Wild.

Sære turister.

13. Feb 2017 05:50, Farmer

Vi er vist nogle sære turister at have på besøg.
Da vi fik muligheden for at komme til at overvære en namibisk kvægauktion slog vi straks til.
Det var en stor oplevelse at fornemme stemningen og opleve effektiviteten.
Der blev solgt lidt over 1000 kreaturer på 2½ time, så det gik stærkt og det var vist kun opkøbere med en vis erfaring, som kunne følge med i højtalerens evindelige talstrøm fra auktionarius.

(Og så lige en sprogbøvs om ordet: Kvæg. Selv fagpressen er begyndt at skrive f.eks. "7 kvæg brændte inde".
Kvæg er altså et af de navneord, som -efter min opfattelse- ikke kan kobles på et bestemt antal.
Man kan heller ikke hente 4 penge i banken eller få 3 tæsk på et morgenværtshus.)

 

Priserne var 35-50 procent over priserne ved den tilsvarende auktion på samme tid i fjor. Alle havde græs nok, så der blev kun solgt det mest nødvendige.
Vores vært gik lidt imod strømmen, og solgte alle de kvier, som ikke tegnede godt nok til at gå ind i avlen, så han var særdeles veltilpas over priserne, og græsset til 120 køer plus opdræt var jo solgt til Kalahari-farmeren for en måned frem.

Langt de fleste dyr fra auktionen blev købt af sydafrikanske feedlots, hvor de vil blive færdigfedede til slagtning. Tilvækst og kødkvalitet bliver langt bedre, når der færdigfodres med majs og proteinfoder fremfor ørkengræs.

Regnen gav mange goder og oplevelser for sære turister.
Et termitbo samler græs nede i boet til dårlige tider. De passer meget på græsset, så det kan holde sig i en form for tør ensilering; men når det regner voldsomt, kan termitterne ikke holde vandet væk fra spisekammeret.
Græsser gærer, sætter varme, og giver grobund for svampe, som evner at vokse igennem det betonhårde termitbos vægge.



Vi samlede flittigt ind. Disse svampe er spiselige med undtagelse af den lange "rod", og har en smag mellem støvbold og champignon.


I smørristet form smagte de fortrinligt til både zebrafilet og oryxmørbrad.

En oryx som det lykkedes at få efter en lang morgens jagt, hvor han to gange lige netop stod forkert med bagparten til inden han gik videre i bushen. Men 3. gang var lykkens gang med den gamle bøffelriffel.



Og den sære turist tog ikke trofæet med hjem.
Det var afskydning og kødjagt, selvom denne oryx nok var tæt på det, mange ville kalde et godt trofæ; men det siger mig ikke rigtig noget at have alle de døde dyr hængende på væggen.
Det er der dog heldigvis delte meninger om.

Jeg kan faktisk bedre lide et billede som dette af 5 dyr, som fornemmer faren, da jeg forsøger at liste kameraet lydløst op af lommen. Kreaturhegnet i baggrunden er ingen hindring. de store dyr smutter under tråden i fuld fart.
Der var nu ingen af disse 5, som var til afskydning. Der var faktisk nogle rigtig gode trofæer iblandt, og gode trofæer er god supplerende indkomst for en farm lige op til ørkenområderne.
Så de lever videre indtil mere normale jagtturister kommer på besøg.

 

Tags

Arkiv

Relaterede