Smartlog v3 » Naturjournal » Mange nok.
Opret egen blog | Næste blog »

Naturjournal

The Call of the Wild.

Mange nok.

28. Sep 2012 06:02, Farmer

Eftermiddagsbyger har i flere omgange i denne såperiode bestemt arbejdsdagens længde. Således også i går, hvor en kraftig byge satte en stopper for aktiviteterne i Dyrlægemarken allerede kl. 15:30.

Vi kører ellers med såmaskinen helt oppe ved plovene, der hele tiden sås i friskpløjet jord. Det gør det muligt at lave et pænt såarbejde, selvom det småregner; men ved kraftig regn klistrer alting til med pløre, og så er det bedre at holde lidt for tidligt en lidt for sent. En dårlig såning forfølger afgrøden hele den kommende sæson.

Det vrimlede med fugle i marken i går.

Den sædvanlige hoben af hættemåger og sølvmåger. Primært for at fylde sig med regnorm; men sølvmågerne snupper af og til også mus, når der vendes en muserede rundt.

Mellem 50 og 100 svaler fulgte os også hele dagen.
Det er vinterrapsstub vi pløjer om, og den må huse nogle flyvende insekter, som svalerne kan snuppe, når plovene kommer og vender op og ned på det hele.
Det er ellers snart tiden, at svalerne trækker sydpå, så det er med at nyde deres akrobatiske flyvemanøvrer medens tid er.

-Og så var der sort sol-træning på tætteste hold det meste af formiddagen. Stære i et antal af vel 500-1000 fugle fandt det nysåede interessant. De kommer naturligvis primært for at fylde sig med orme og smådyr, som bliver vendt op til dem; men med korte mellemrum er de på vingerne for at træne synkronflyvningens kunst.

Viberne og hjejlerne kikkede forbi. De holder sig altid lidt på afstand, og finder føde i den del af marken, som har været sået i nogle timer. De foretrækker roen fremfor den skræppen og leben, som mågerne præsterer lige omkring plovene.

Vi lever jo i de sorte fugles tid, og i går var hele familien forbi på visit: Ravn, gråkrager, råger, alliker og husskader. Ravnene er nu en næsten daglig gæst ved markarbejdet. Tilbage i 1970-erne var ravnen et særsyn, og de øvrige arter er opformeret mangefold. Det er hårdt at være harekilling og agerhønemor under disse paver.

 Det lykkedes endog også for naboen til Lundemarkerne at få lagt gylle ud til vinterrapsen i går. Der bliver 100 procents udnyttelse af næringsstofferne med den regnmængde, som faldt umiddelbart efter. Dygtighed og held i lige dele.

Vi forsøger nok at fortsætte såningen i dag, selvom der loves regn allerede fra middag. De få timer med såvejr må udnyttes.

Kommentarer

 1. Madame
  28. Sep 2012 08:59
  1

  Dejligt indlæg om fuglene på dine marker, Farmer! Det må være fascinerende at opleve sol-træning på tætteste hold. Jeg var ikke klar over, at de mange ravne er noget nyt og håber ikke, de får udryddet harer og agerhøns.

 2. Farmer
  29. Sep 2012 06:25
  2

  @Madame: Ravnene får næppe den sidste agerhøne og hare; men det reducerer efterårsbestanden væsentligt med de mange rovfugle. Det er prisen for at have rovfuglene at se på.

 3. Elsebeth
  29. Sep 2012 14:53
  3

  Sikke et fugleliv! Kan du ikke fortælle mig, hvordan mågerne kan indfinde sig ganske kort tid efter, at ploven er sat i jorden, når der ellers ikke er måger i miles omkreds. Man skulle tro, at I ringede til dem, når I kørte hjemmefra!!!

 4. Farmer
  30. Sep 2012 08:12
  4

  @Elsebeth: Ja, vi ringer altid til havenfogeden en time før start, så han kan slippe sine gæs løs :-) .
  Mågerne flyver jo rundt i god højde, og kan derfor se vidt omkring. Sådan lidt i stil med savannes gribbe.
  Dog kan det også undertiden overraske mig, så hurtigt måger og andre fugle indfinder sig.

 5. Elsebeth
  30. Sep 2012 14:10
  5

  Tak for svaret - nu behøver jeg ikke undre mig mere over det ...........

Tags

Arkiv