Smartlog v3 » Naturjournal » Man kan jo altid brokke sig over vejret.
Opret egen blog | Næste blog »

Naturjournal

The Call of the Wild.

Man kan jo altid brokke sig over vejret.

14. May 2012 05:14, Farmer

Netop afsluttede regnperiode gav 20 mm. regn. God regn. Grøderegn.
Bagsiden af medaljen er, at det ikke været sprøjtevejr i dagevis, og det er faktisk tiden at sprøjte vinterrapsen mod knoldbægersvamp, som trives og sender sporer ud i fugtigt vejr.
Samtidig trænger vårbyggen gevaldig til at blive sprøjtet mod ukrudt, og det mest frustrerende ved vårbyggen er, at jeg faktisk havde en vindstille nat til sprøjtningen for en god uges tid siden; men lod være med at køre for at liige at få burresnerrene med i købet.

Burresnerres "fidus" er at fremspire sent, hurtigt at vokse over afgrøden og derefter som en slyngplante at brede sig som et tæppe over afgrøden. 
Vi  oplever tit at måtte ud en ekstra gang med sprøjten alene for den ene ukrudtsart. Dette ville jeg undgå i år, og nu betales prisen, for næste sprøjtedag er efter vejrudsigten 3-4 dage fremme, og så er ukrudtet uhyggeligt stort i vårbyggen. Gys!

Så er der anderledes gang i hobbyhønseholdet. Bagerens rugemaskine har lige ruget et spændende hold kyllinger ud til mig. De fleste er en lidt usædvanlig krydsning af islandske landnamshøns og brun ægland.

Der er ikke meget om landnamshøns på nettet, men her er link med et par fotos:
http://www.familien-harkjaer.dk/11111/Islandske%20landnams%20h%C3%B8ns
Det må siges at være et møde mellem gammelt og nyt; men denne krydsning giver gode æglæggere og nydelige høns i forening. Naboen har denne krydsning, og det er pæne dyr, hvor det lille top fra de islandske har overlevet krydsningen.
Lidt ærgeligt, at hanen lukker øjet, medens han galer:

 

Kommentarer

 1. Madame
  14. May 2012 08:04
  1

  Jeg var slet ikke klar over, at burresnerren en kan give så store problemer for en landmand. Og kyllingerne fra hobbyhønseholdet håber jeg, vi får lov til at følge her på din blog.

 2. Wina Fiona
  14. May 2012 08:36
  2

  Spændende!
  Jeg har også en islandsk hane, og tre røde amerikanere.
  Den ene ligger på æg nu, så her er vi også ude i en usædvanlig krydsning.

  Nyder din blog iøvrigt.
  Venlig hilsen Wina fiona
  Bondekone med masser af islandske heste :-)

 3. regitze
  14. May 2012 23:03
  3

  Islandske landnamshøns.. dem har jeg aldrig hørt om tidligere. spændende og vikingeagtigt! og dejligt med farvevarierende høns. det foretrækker jeg.

  det er fascinerende at I krydser med hybrider, det troede jeg var en no-go pga utilregneligheden i udkommet, men hvad. det bliver næppe eksploderende godzillaer.
  så er det forår, Farmer!

  (og burresnerren, den kvælersatan. den kan jeg heller ikke lide. jeg læste lige, at tidligere har planten været anvendt som mælkesi, fordi de mange krogagtige torne var effektive til at frasi dyrehår og andet snavs fra mælken).

 4. Farmer
  15. May 2012 05:49
  4

  @Madame: Der kommer billeder; men lige nu er kameraet med Fruen på vandretur i Syden.

  @Wina Fiona: Er røde amerikanere mon de samme som red rhode islands (RRI)?

  @Regitze: Landnamshøns er netop sjove på grund af deres forskellighed og deres historie; men der er sandt nok ikke den store produktion indbygget. Hverken på ægsiden eller på kødsiden. Derfor lidt industi-indkrydsning.
  Spændende med si-anvendelsen. Den havde jeg aldrig hørt før; men det er da ganske logisk, for alt hænger jo fast i det stads.

 5. Ellen
  15. May 2012 07:47
  5

  Så er det jeg spørger mig selv, hvordan en økologisk landmand kommer ud over burresnerre-problemet?
  Skægt det med sien. De forstod at udnytte naturen dengang. På et væveri så jeg kartemaskinen med hundrevis af karteboller monteret. Der er selvfølgelig en grund til, at planten hedder sådan, men jeg indså den først, da jeg så den gamle kartemaskine.

 6. Farmer
  15. May 2012 08:54
  6

  @Ellen: Man strigler marken med en speciel harve, som udnytter dette, at burresnerren hænger fast i alt.
  Det reducerer problemet; men løser det ikke. Burresnerre er et af de store problemer i økologisk markbrug fordi den fremspirer sent og derved ikke fjernes ved den første ukrudtsharvning.

 7. Donald
  15. May 2012 12:06
  7

  Det element af gambling, der er når man skal planlægge sprøjtning og harvning er bedre end "Danske Spil" synes jeg :)

  Det bliver spændende at høre, hvordan det så går med vinterraps og vårbyg. Der skal vel mere sprøjtevæske til mod knoldbægersvamp, når den har fået lov at stå?

 8. Farmer
  15. May 2012 17:58
  8

  @Donald: mængden af sprøjtevædske er den samme, idet det er en forebyggende sprøjtning.
  Er svampens hyfer først trængt ind i bladhjørnet på rapsen, er der ingen redning. Det er så blot nu at håbe, at sporespredningen er startet sent i blomstringsperioden.

  Landbrug er for folk, som ikke finder spænding nok i poker og roulette. :-)

Tags

Arkiv

Relaterede