Smartlog v3 » Naturjournal » I Kyndelmissens navn.
Opret egen blog | Næste blog »

Naturjournal

The Call of the Wild.

I Kyndelmissens navn.

7. Feb 2012 06:39, Farmer

Havde en dejlig tur til Den Fynske Landsby i søndags. Museet var ekstraordinært vinteråbent med rundviser  og emnet var  naturligvis Kyndelmisse.
Det var en helt igennem ideel ramme med 12 graders frost og et pænt snelag.

 

 

Indlægget om Kyndelmisses skikke, overtro og traditioner var henlagt til Torupgården.
Lidt forunderligt, at jeg har kendt en mand, som tjente på netop denne gård i sine unge dage og dengang boede i hjørnet af stadlængen ved den sorte dør og de to små vinduer.
Det har været en kold omgang i krigens isvintre:

Vandpumpen er iøvrigt helt lig pumpen i min barndoms gårdsplads. Vi havde indlagt vand og det hele; men pumpen fungerede stadig.

Dagens menu bestod af byggrynspandekager med sirup og stegt bacon, som smagte fortræffeligt i gårdens særdeles kølige spisestue. 
Temperaturen var lige akkurat over frysepunktet i stuen, og gav et glimrende indtryk af datidens temperaturforhold vinterdage.

Jeg kan godt huske fra min barndom, at vi alle sad i køkkenet om aftenen og stuevinduerne havde isblomster. Madlavningen og vi museumsgæster skulle ikke have afgivet fugtig varme ret meget længere får blomsterne havde været i vinduerne:

 

Jeg sad lige et halvt minut på slagbænken og nød duften af varmt brændekomfur, stegepande, opvarmet tøj, træ. -Ja hele atmosfæren og forstod den betydning de "oplevelses-rum" som indrettes for ældre med tabt korttidshukommelse.
Især er lugtene vigtige. Lugtesansens indtryk lagres -i al fald for mit vedkommende- langt bedre og dybere end de øvrige sanseindtryk, således at et halvt minut på bænken giver flere indtryk end en halv times -iøvrigt fortræffelig- rundvisning.

Berigende kulde.

Kommentarer

 1. Rasmine
  7. Feb 2012 07:24
  1

  Det lyder som en helt ideel museumstur. Har lige tjekket, om der var noget tilsvarende på Frilandsmuseet - men nej! Jeg tror heller ikke, det ville have fungeret nær så godt, fordi der ikke er tale om sådan et sluttet samfund, som Den Fynske Landsby ser ud til at være. Den må være værd at kigge på engang.

 2. Lavendel
  7. Feb 2012 08:28
  2

  Min farmor har tjent på den store flotte Tommerup Præstegård....og hvor kan jeg kende det med lugte og dufte....man kan genopleve en hel sommer i farmors store have....på den måde. Holder meget af landsbyen, har ofte været til høstfester med skolebørn derude.

 3. Farmer
  7. Feb 2012 08:56
  3

  @Rasmine: Det er mange år siden at jeg sidst besøgte Frilandsmuseet, men også dengang fik jeg indtryk af "spredt fægtning". Man har i for høj grad forsøgt at sprede sig, så der er gået lidt raritetskabinet i det.
  Men jeg skylder egentlig Frilandsmuseet et besøg, inden jeg kritiserer.

  @Lavendel: Tommerup-præstegården er et prægtigt bygningsværk, som virkelig viser standsforskellen ned til den almindelige bonde!

 4. Madame
  7. Feb 2012 09:19
  4

  Sikke nogle dejlige billeder! Jeg har aldrig oplevet Den Fynske Landsby og forstiller mig, den minder en del om Frilandsmuseet ved København. Der er desværre lukket om vinteret. Men så er der andelslandsbyen Nyvang ved Holbæk, hvor vi har holdt blogtræf.
  Ja, lugte går lige i krybdyrhjernen og giver os en tur i tidsmaskinen.

 5. Rasmine
  7. Feb 2012 09:44
  5

  Det var netop det, jeg sigtede til, Farmer: Jeg synes, at Frilandsmuseet er for spredt til, at det rigtig giver et indtryk af livet på landet i gamle dage, som vel i høj grad var præget af småsamfund. Man får en del indtryk, som godt "kan bruges": Hvordan folk med forskellige erhverv og forskellig social status boede og forskellene mellem de forskellige dele af landet. Det er jo ikke så lidt; men man må åbenbart tage til Fyn for at få et ordentligt indtryk af sammenhængene :-)

 6. Farmer
  7. Feb 2012 10:06
  6

  @Madame: Den Fynske Landsby er også vinterlukket. Det er for dyrt at holde åbent med de krav til ryddede stier, grusning osv. som juraen stiller ("produktansvar" hvis nogen falder) og kravene til opvarmning mv.
  Derfor var dette en guidet rundvisning med tilhørende fortælling og smagsprøver.
  Smagsprøverne er blevet tilladt igen. De var eller blevet forbudt, da fremtillingen af gode grunde ikke sker efter moderne foreskrifter.
  Ak, al den jura og sikkerhed.

  @Rasmine: Den Fynske Landsby kan bestemt anbefales. Den er et besøg værd næste gang du passerer Fyn.

 7. Donald
  7. Feb 2012 10:06
  7

  Du rammer præcist med at lugtene betyder mere, eller i hvert fald lige så meget som en god rundviser. AagePK, pensioneret lærer i Marstal, har lige skrevet til mig om hvordan lærerens lugt (kropslugt og barberspriet etc.) også betyder noget for eleverne; lidt usædvanlig vinkel, men det er jo rigtigt - tænk selv efter hvordan der var i skolen!)

  Det er vanskeligt at bevare de gamle huse, for man kan jo ikke konservere dem og de må ikke fornyes eller se nye ud - og så ville lugten være en anden.

  Forhåbentlig er det ikke for meget ud af et sidespor at filosofere lidt over, hvordan man så - engang i nærmeste fremtid når landsbymuseerne bliver for vanskelige at vedligeholde - hvordan man så vil vise unge mennesker hvad vore forfædre gjorde: Jeg kunne forestille mig et museum i stil med "Vikingeskibsmuseet", hvor man ser "rigtige mennesker" arbejde med fremstilling af skibe i fortidens teknik. Bare lugten af naturmaterialer, træ-tjære, og så videre, giver et indtryk af et helt andet produktionsmiljø.

  Der var forøvrigt også et spændende vikingeskibs-byggeri omkring Haderslev eller sydligere (engang for ca. 30 år siden).

 8. Donald
  7. Feb 2012 10:11
  8

  Nej jeg bliver lige nødt til at kommentere på at du har kendt en mand, som boede dér eller havde tjent der i hjørnet ved den sorte dør med de to små vinduer. Efter min skolegang havde jeg en sommer job som landpost i Helsinge (hvor jeg bor nu) og på ruten ud ad Valby Overdrev var der en Elisabeth, som boede i et hus der var ved at falde fra hinanden, det er væk for længst; hun ville så gerne byde på kaffe, og den faste mand på ruten sagde at jeg ville gøre hende en stor glæde ved at sige ja. Jeg kan huske lugtene endnu. Hun var så kær, og jeg kan ikke forklare, hvad der skete med mig. Hun ville ikke have noget af mig, men var blot glad for at være sammen med et menneske. Huset - og hun - er selvfølgelig væk for længst.

 9. Farmer
  7. Feb 2012 11:01
  9

  @Donald: Du gjorde bestemt det rigtige ved at tage en kop kaffe med Elisabeth.
  Jeg mindes lige nu lugtene af gaslys, våd jagthund og æblekage når vi i sin tid var på den årlige jagt hos Valdemar på øen Ejlingen og holdt den obligatoriske kaffepause i den lavloftede stue uden elinstallationer.

 10. Jørgen
  7. Feb 2012 16:35
  10

  Spændende indlæg om lugtens betydning. Jeg er ikke god til at genkalde lugte, men det går bedre at genkende dem. Således lugtede jeg en gang til en tysk vin, der straks gav associationen "gammel kogt høne" i en mormors køkken. Samme vin indgik senere i en smagning - samme association fulgte straks.
  Heldigvis har min kone, børn og børnebørn gode næser - så jeg hører hvad de siger.

 11. Ellen
  7. Feb 2012 22:11
  11

  Det er rigtigt, at dufte og lugte er større 'triggere' end så meget andet - på ét sekund kan man være tilbage i farmors køkken eller lignende. Somme tider ved jeg ikke engang præcis hvad der fik mig derind; andet end at det var en eller anden duft.

  Jeg er ikke helt enig i Frilandsmuseum-betragtningerne, men jeg skal være lidt forsigtig, for jeg har ikke set Den fynske Landsby, regner bare med, at den er, hvad navnet siger, den er ... en landsby fra et enkelt sted i DK.
  Frilandsmuseet har bygninger fra Ostenfeld i Tyskland, Halland i Sverige plus selvfølgelig fra en masse vidt forskellige danske lokaliteter, og det ville i mine øjne være helt forkert at anbringe dem tæt sammen for at lade som om, de vil kunne gengive et ægte landsbymiljø. De har gjort det visse steder, men det vil være umuligt og misvisende at gøre det ved hele Frilandsmuseet. Jeg nyder netop de store afstande mellem bygningerne, så man virkelig fornemmer hvorfor der var så store forskelle i selv i lille land.

 12. solveig
  7. Feb 2012 22:58
  12

  Endnu en dejlig historie, Farmer,

  Mine forældre bor i nærheden af Den FYnske Landsby, så jeg kommer der tit, nu med egne børn, der der møder det fynske land.
  Jeg kan til gengæld ikke lige huske at have set husene snedækkede, og dine erindringer får atmosfæren til at leve på en anden måde.

  Den Fynske landsby har en del arrangementer, hvor man kan opleve landlivet på mange forskellige - omend vist altid hårdarbejdende - måder fra svundne tider.

 13. Farmer
  8. Feb 2012 07:06
  13

  @Jørgen: Det må jeg nok sige. En vin med hønsekødssuppesmag.

  Ellen: Du har ret i, at frilandsmuseet har en helt anden dagsorden, og derfor må have en helt anden fysisk struktur.

  @Solveig: Vinteren giver Landsbyen et smukt og barskt præg, og viser på bedste vis, at de gode gamle dage aldrig har eksisteret. Det har været hårdt slid på kanten af afgrunden.

 14. Hege
  12. Feb 2012 20:11
  14

  Så fint det ser ut. På Lillehammer har vi et frilandsmuseum som heter Maihaugen. Da jeg var barn kjørte vi nesten hver sommer til Nord-Norge, og vi stoppet på Maihaugen. Vi gikk rundt mellom middelalderhus som luktet sterkt av tjære og røk i solsteken. Jeg elsket det og drømte meg bort til en annen tid. Når bare ingen snakket til meg, så het jeg Kristin og levde i 1282 på en sånn gammel gård.

  :-)

 15. Farmer
  13. Feb 2012 05:18
  15

  Jeg tænker, at det er det museum i Lillehammer har jeg besøgte, da jeg var elev på Nordisk Landboskole.
  Pudsigt, for så har vi jo mødt hinanden før: I år 1282.

Tags

Arkiv