Smartlog v3 » Naturjournal » Fra Bondetoget til Kongen 1935 til loftets glemsel.
Opret egen blog | Næste blog »

Naturjournal

The Call of the Wild.

Fra Bondetoget til Kongen 1935 til loftets glemsel.

30. Mar 2013 19:43, Farmer

Det har småsneet det meste af dagen. Temperaturen har ligget lige omkring nulpunktet, og har givet et noget trist vejr på en påskelørdag. Ikke en dag til de store natur-  og landbrugsmæssige spræl.


Formiddagens oplevelse havde heller ikke meget med naturen at gøre; men var alligevel så særegen at den bør noteres.
Jeg blev ringet op af en bekendt i nabolandsbyen, som kunne meddele, at han under isoleringsarbejde på loftet havde fundet en gammel fane, som han ikke rigtig kunne placere organisatorisk og tidsmæssigt.


Da jeg kørte derop og vi fik fanen rullet ud, viste der sig dette pragtstykke:

 

Nemlig intet mindre end den fynske fane for foreningen Landbrugernes Samling.


Denne forenings politiske gren, Bondepartiet, trådte svært ved siden af i maj/juni 1940 i forsøget på at opnå en landbrugsministerpost, idet man allierede sig med det danske nazistparti, så egentlig var det en lidt sær fornemmelse at stå med denne fane, for jeg har naturligvis tidligere læst om denne forenings vej fra en protestbevægelse mod dumpingpriser på landbrugsvarer til en forening, hvis politiske fraktion flirtede med nazismen.


Foreningen toppede vist med Bondetoget til Kongen i 1935, hvorfra denne plade på fanen stammer:

 

 

Jeg søgte lidt på nettet om dette bondetog, og tænk: På dette foto fra Det Kongelige Bibliotek ses -så vidt jeg kan skimte- den fynske fane "i fuld udfoldelse" under selve demonstrationen:

  http://www.kb.dk/images/billed/2010/okt/billeder/object131783/da/#Page2


Tilbage står, hvordan denne fane er havnet på dette loft; men pudsigt er det.
-Og mon ikke vort lokalhistoriske arkiv kan se frem til en donation?


Dådyrene kommer stadig tættere på beboelser i deres søgen efter føde. I dag, på vej hjem fra begravelse, så vi ikke færre end 23 hjorte ligge lige bag Dalgård og i ubehagelig nærhed af mine graner ved Iglekæret.
Indtil nu er vi gået fri af større vildtskader i granerne.


De to-års ved skovfogedhuset fik et visit i går. De ser fornuftige ud trods tørkeskaderne i planteåret og harebiddene sidste vinter.
De var ellers halvvejs opgivet; men det var vist godt, at jeg lod nåde gå for ret. Det ender, med lidt held, som en tålelig plantning.

 

Kommentarer

 1. Ellen
  30. Mar 2013 21:06
  1

  Det er da lidt sjovt at komme undervejs med (lokal)historien på denne måde ... selv om jeg nok også havde valgt at donere en halvnazistisk fane til det lokalhistoriske arkiv :-)
  Enten er det et imponerende detektivarbejde, du har udført for at finde fanen på det billede, eller også har du været umanerlig heldig :-)

 2. Farmer
  30. Mar 2013 21:54
  2

  Held, Ellen, rendyrket held!
  Jeg zappede rundt få minutter, da jeg syntes, at der stod "Fyns" i øverste venstre felt på et af billederne.

  Som jeg læser udlægningerne på nettet, var det bestemt ikke en nazistisk organisation.-Og slet ikke i de første mange år. Det var slet og ret et nødråb fra en trængt befolkningsgruppe.
  Gruppens politiske grens flirt med det danske nazistparti gav, så vidt jeg kan læse, også en ret øjeblikkelig halvering af medlemstallet.

  Bondetoget i 1935 foregik også i god ro og orden, og bortset fra audiens og møde med regeringsmedlemmer fik bønderne ingenting med hjem fra aktionen.

 3. Madame
  31. Mar 2013 14:44
  3

  Det var et spændende fund af fanen, og lokalhistorisk arkiv får da et ægte klenodie.
  Jeg har lige haft besøg af tre rådyr uden for vinduet, men her kan de ingen skade gøre.

 4. Donald
  31. Mar 2013 15:13
  4

  Det er et dejligt billede af gran-beplantningen. Jeg håber den holder.
  Jeg har set billedet af fanen på Amalienborg Slotsplads - det er gribende.

  Jeg vil gerne nævne de ting, som (heldigvis) bliver fremhævet igen og igen i de nyere dokumentarer. Der var stor fattigdom og stor social uro i Tyskland fra 1918 og fremefter, inflation i grotesk grad, uro, arbejdsløshed, storbyernes slumkvarterer taler man næsten aldrig om. Der var en overklasse, som manglede moral. Man har kunnet se Nazist-partiet som et, der stræbte efter ro og økonomisk fremgang. Hitlers våbenindustri var jo med til at skabe en økonomi, der kom alle til gode - derfor er jeg ikke sikker på at man skal kritisere LS for mere end de andre medløbere, der (heldigvis) faldt fra efterhånden som tyskernes grusomheder begyndte at stå klarere.

  Dette var en meget kort opsummering med forenklinger, selvfølgelig, og den undskylder ikke den naivitet, som medførte de forskellige medløber-grupper.

 5. Jørgen
  31. Mar 2013 18:38
  5

  Uanset motiver m.v. dengang, er det interessant, hvad lofter kan gemme på - og her er pludselig den fane, der vises på billedet fra København kommet frem. Og netop det er godt. Der kan dannes en forbindelse fra 2013 til begivenheder for mange år siden. Lader det sige gøre at finde ud af hvorledes fanen havnede på loftet, er historien endnu bedre.
  Jeg har i øvrigt lige skrevet endnu en historie om indkøb, hvis det har interesse.

 6. Donald
  2. Apr 2013 10:18
  6

  Min kommentar ovenfor er alt for kort. De ansvarlige så faresignalerne, og det må man ikke glemme. Allerede i 1933 var der så mange faresignaler, at der burde have været en folkelig modbevægelse.

Tags

Arkiv

Relaterede