Smartlog v3 » Naturjournal » En kedsom vinter går sin gang.
Opret egen blog | Næste blog »

Naturjournal

The Call of the Wild.

En kedsom vinter går sin gang.

22. Feb 2013 03:29, Farmer

-Eller er den egentlig så kedsom?
Jeg holder faktisk af mørket og kulden. Har lige været ovre i marken for at morgenlufte hunden. Let snefald og buldrende mørke her kl. godt fire. Gadelyset er heldigvis slukket indtil ved 5-tiden og kulden går lidt i næsen, selvom det kun fryser 3 grader. Synd for de mennesker på varmere breddegrader, som må undvære den følelse.

-Og der har været nok at lave indtil videre.
Vinterarbejdet skrider planmæssigt fremad.
Det store bøgehegn er blevet tyndet, så det kan stå de næste 30 år uden udtynding. Hegnet er fra engang i 20'erne og er kun blevet tyndet én gang tidligere omkring 1990, og det man kalder hegnets bundpose var trykket voldsomt.

Hegn der ikke udtyndes bliver åbne i bunden og virker ikke efter hensigten.
De buske som danner hegnets bundpose tåler kun overskygning til en vis grad, og kvæles de af hegnets træer vil vinden kunne suse frit igennem for neden og derved nedsætte hegnet læeffekt betydeligt.
Samtidig er en effektiv og tæt bundpose hjemsted for langt de fleste af hegnets fugle- og dyrearter ligesom den største mængde af blomster og bær sættes af hegnets buskede arter. Uplejede hegn er derfor både ineffektive og kedelige.

Nu er stammerne fjernet, og i dag står den på flishugning af toppene.

Hvis alt går efter planen, står den på rensning af render i skoven i den kommende week-end. Det er måske sidste chance i denne vinter for at køre med en minidozer på den frosne overflade. Den forgangne uge var egentlig afsat til renderne; men den forsvandt med regnskab og fasanjagt i det polske.

-Og så må jeg huske at have det kamera med!
Her et foto fra Den Mørke Skov forleden, hvor vi netop var færdige med at pudse kørevejene ned for selvsåede løvtræer. I netop dette skovstykke er selvsået ahorn og aks et stort problem, som koster en del mandtimer at holde nede; men de små juletræer tegner godt, så mon ikke de om 6-7 år kvitterer for pasningen?

 

Kommentarer

 1. Ellen
  22. Feb 2013 06:51
  1

  'Bundpose' :-) Tak for ordet! Du kan blive ved med at lære mig nye udtryk og begreber, Farmer. Herligt.
  Vil selvsået ask og ahorn ikke være et stort problem overalt, hvor der bare er et enkelt af hvert træ? Vi har i hundredevis af dem omkring vores svenskergrund ... vi er glade for de store træer (dem, der er tilbage), men hvor vi dog bander over alle de mange småtræer, vi er nødt til at hive op en gang imellem.

 2. Madame
  22. Feb 2013 07:20
  2

  Tænk at du er ude at gå tur allerede klokken godt fire, Farmer - du må jo næsten på til ro med hønsene. Det er spændende at følge årets gang for en landmand her på din blog!

 3. Anne
  22. Feb 2013 09:06
  3

  Bundpose er et fantastisk ord! Det er sjovt at følge med i, hvor mange opgaver, du egentligt har om vinteren.

 4. Farmer
  22. Feb 2013 17:07
  4

  @Ellen: Det er meget med forskel, hvor mange ahorn, birk og ask der fremspirer i de enkelte stykker. Ikke al jord er tilsyneladende godt for de små løvtræer.

  @Madame: joh, jeg går faktisk ret tidligt i seng. Der ud over holder jeg meget et en lille middagslur. Blot få minutter. Det virker som en hel time.

 5. Rasmine
  22. Feb 2013 17:34
  5

  Her i byen behøver man absolut heller ikke at kede sig om vinteren, så jeg vil heller ikke undvære den - hverken vinteren eller byen ;-)

  Selvfølgelig kan man sagtens forestille sig, at der altid er noget, der skal gøres på et landbrug, uanset årstiden, selv om man ikke ved præcist hvad. Det er virkelig interessant for sådan en bybo som mig at høre om de mange forskellige gøremål.

  Bundpose - ligesom Ellen synes jeg, at det er et godt ord :-)

 6. Donald
  23. Feb 2013 22:16
  6

  Ja, jeg hæfter mig også, som Ellen, ved de nye ord - det er klart at en fagmand må have fagsprog, men vi andre kan heldigvis også lære noget af det.
  Jeg har undret mig over at jeg har to selvsåede ahorn, og de er livskraftige. Jeg kan ikke få dem væk, jeg bliver nok nødt til at grave og hugge rødder over.

  Jeg har erfaring med nytten af et læhegn her! Det hjælper efterhånden godt, og det er en fornøjelse at der både er lys og læ, men det kræver jo arbejde som så meget andet.

  Hvornår skal du til Polen næste gang - håber det også går godt derovre.

 7. Farmer
  24. Feb 2013 06:00
  7

  @Rasmine: I byen er årstiderne vel mindre væsentlige. Det er lyst døgnet rundt året rundt, og sne smeltes eller køres væk næsten hurtigere end det falder.
  Men årstidsforskellene mærkes vel alligevel på en eller anden måde.

  @Donald: Ahorn er rigtig villig til at spire, og gror på mange jordtyper.
  Ja, mht. Polen er det ikke til at vide. Jeg har ikke lige planer om at tage derned de næste 3 uger. Regnskabet afsluttede vi i sidste uge dernede, og markerne er snedækkede, så der er ikke meget at vurdere på mht. afgrøderne dernede.

Tags

Arkiv

Relaterede