Smartlog v3 » Naturjournal » Den gamle brandtønde...
Opret egen blog | Næste blog »

Naturjournal

The Call of the Wild.

Den gamle brandtønde...

4. Apr 2012 22:04, Farmer

...har haft en lidt omflakkende tilværelse siden brandhuset i sin tid blev nedlagt; men nu er den i gode hænder hos et ægtepar her i landsbyen, som har et helt lille lokalmuseum på ladeloftet.
Det ville også være synd, om tidens tand helt skulle gøre det af med den gamle tønde, som står i original bemaling og det hele:

Der er nu ikke noget at sige til, at ilden undertiden åd både halve og hele landsbyer, når dette var alt, hvad der fandtes af udstyr til at kæmpe mod ildløs i tætbyggede stråtækte gårde og huse.

På det landbrugsmæssige område er situationen den usædvanlige, at der faktisk ikke rigtig er noget der presser sig på i påsken.

Her til aften kom yngste hjem fra landbrugsskolen, og han fik pløjet de yderste 24 meter af den 3.års hundegræs. Jorden er allerede hård og hundegræsset har brugt så meget af forårsvæden i jorden, at det støver for ploven.

 


Der var kommet en del fremmede græsser ind fra grøftekanten, og da det er frøavl til Japan, som er særdeles kvalitetskrævende, skulle det nødig være de 2 hektar, som fik hele partiet kasseret.

Vi har levnet en halv storsæk udsæd fra stykket med vårhvede, og så kan det blive sået i morgen formiddag. Så kan vi med god samvittighed afvente besøg af de japanske aftagere en gang til sommer.

Næste punkt i markarbejdet bliver at pløje til majs. Men det er endnu alt for koldt for majsen, så det bliver tidligst i ugen efter påske.
Sidste års majsavl blev solgt til et tysk biogasanlæg. Det bliver spændende, om det nye energiforlig medfører, at vi blive energileverandører indenrigs.


 

Kommentarer

 1. Pia
  5. Apr 2012 08:12
  1

  Jeg bliver så glad, når gamle historiske ting, som denne brandtønde, bliver bevaret.
  Her går forårets markarbejde også over al forventning. Det er første gang i 11 år, "vi" er færdige med at så inden påske. Man kan kun glædes over, at alting får en god start. Ingen ved jo hvad resten af året bringer.

 2. Farmer
  5. Apr 2012 10:17
  2

  Næh, der er langt i mål endnu, Pia.
  Lige nu venter jeg iøvrigt på, at frosten går af det stykke vi pløjede i aftes. Det er her kl. 10 stadig så frosset, at rotorharven ikke kan slå de frosne knolde i stykker.
  Det har frosset 5 grader her i morges.

 3. Donald
  5. Apr 2012 11:54
  3

  Der er et sprøjtehus på det ene hjørne ved Tanken i Vejby, og det er et lille sprøjtehus af historisk betydning, men også her kan man se at det må have været meget lidt, de frivillige brandmænd kunne gøre.

  I øjeblikket er der en diskussion om hvorvidt hele kommunen skal købe en dyr 13 m³ vandvogn til brandvæsenet eller om en moderne 8 m³ er nok fordi den kan køre hurtigere og hurtigere kan fyldes igen.

  Jeg havde håbet at diskussionen var om man kunne organisere professionelle og frivillige brandfolk så udrykningstiden blev kortere. Det ser ud som om de gårde, der er brændt, alle bliver totalskadede.

  ---

  Det er meget du som fagmand kan fortælle og lære os andre interesserede. Jeg håber det kommer til at gå godt med majsmarken, og med at finde kunder indenrigs! Det var en af de ting jeg hæftede mig ved i en beretning sidste år, jo mere man kan sælge lokalt, desto mere overskud på handelen.

 4. Madame
  5. Apr 2012 14:54
  4

  Spændende at se den gamle brandtønde, som mine oldeforældre må have kigget på. Nej, det kvantum vand kan vel hverken have gjort fra eller til ved en brand. Jeg gad nok vide, hvad ægteparret ellers har i deres lokalhistoriske samling på loftet.

  Vi har lige gået en tur og set, at der er plantet endnu en mark til med juletræer. Men det må vel kunne betale sig ...

 5. Farmer
  5. Apr 2012 16:02
  5

  @Donald: Jeg glæder mig virkelig også til at komme igang med at producere energiafgrøder til de biogasanlæg, som forhåbentlig bliver bygget inden længe.

  @Madame: Ja, jeg må tilbage i Jullerups brandprotokol og checke, om din oldefar har været brandfoged på et tidspunkt.
  Hvad var din oldefars navn?

  Og juletræsplantning.
  Ak, det er først om ti år, at regnestykket kan gøres op. Jeg er meget nervøs for prisudviklingen. Det minder alt for meget om midt-90érne, hvor alle skulle være millionærer på juletræer, og så faldt det hele fra hinanden pga, overproduktion.

 6. Ellen
  5. Apr 2012 21:07
  6

  Jeg holder, som Donald, også meget af at læse både dine landbrugsfaglige og dine historiske beretninger, som du kæder så smukt sammen.

  Nej, der er ikke noget at sige til, at man frygtede brande så voldsomt, som man gjorde - og at man ikke gik i seng, når det var tordenvejr.

 7. Madame
  6. Apr 2012 19:28
  7

  Han hed Albert Christian Emil Wiberg og døde i 1901- spændende om oldefar har været brandfoged på et tidspunkt!

Tags

Arkiv