Smartlog v3 » Naturjournal » -Og så er vi klar igen.
Opret egen blog | Næste blog »

Naturjournal

The Call of the Wild.

-Og så er vi klar igen.

26. Sep 2012 06:37, Farmer

Vi har fået 27 mm. regn de seneste to dage, og det har givet en pause i såningen; men til gengæld har regnen blødt godt op i det ellers hårde og tørre furelag, så de to dages regn er samlet set positivt.

Om lidt går det løs med at så hvede efter vinterrapsen. Vi skifter sort fra Tabasco til Jensen (pudsigt navn for en hvedesort). Jensen-hvede har, efter min erfaring et enormt udbyttepotentiale, men tåler ikke at have en dårlig forfrugt, så den bliver sået efter vinterrapsen, hvor hveden kan komme godt fra start.

Kommentarer

  1. Donald
    26. Sep 2012 10:33
    1

    Jensen - velkommen. "... tåler ikke dårlig forfrugt" betyder vel at den skal have lov at komme tidligt i vækst for at kunne danne anlæg for "blomst" eller hvad man nu kalder det på kornarterne, og for senere at kunne danne frø? Ja man lærer nye udtryk her -
    God arbejdslyst!

  2. Farmer
    26. Sep 2012 21:28
    2

    @Donald: Forfrugt er betegnelsen for den afgrøde, som var i marken året før.
    Hvede giver generelt et stort merudbytte, hvis afgrøden før har en god sanerende effekt på den hoben af svampe i jorden og på planterester, som kan genere hvedens vækstvilkår.

    Korsblomstrede afgrøder som raps, bælgplanter som ærter, græsafgrøder og pudsigt nok også havre er eksempler på gode forfrugter for hvede.

  3. Elsebeth
    27. Sep 2012 19:11
    3

    Det glædede min farfar, når jeg som en lille pige kom på besøg og med strålende øjne sagde "Åh, farfar, den hvedemark er så smuk!" I dag bor jeg over for en mark med enten hvede eller raps; det er mine yndlingsmarker - hvor er jeg heldig. Forrige år kom jeg til at tænke på, hvordan mon en rapsplante smager ... Så jeg gik over og trak en plante på en ca. 20-25 cm op, skyllede den og spiste den med stor fornøjelse. Den var saftig og sprød og skør, og det var som at spise en sart broccoli. Har du prøvet det? Fin fordeling, han har arbejdet og eventuelle bekymringer, og jeg tager alle fornøjelserne!

  4. Farmer
    27. Sep 2012 21:19
    4

    @Elisabeth: Raps i begyndende strækning i foråret er en fortrinlig spise.
    Især den prøde stængel, som også kan skæres i 1-2 cm. lange "ruller" og bruges i blandet salat.
    Smagen er, som du sikkert har erfaret, en blanding af asparges og blomkål.

  5. Donald
    3. Oct 2012 09:06
    5

    Forårs-raps smager som en mellemting mellem asparges og blomkål? Det skulle Meiers Køkken lige vide :) men nu ved vi andre det!

Tags

Arkiv