Smartlog v3 » Naturjournal » -Og det regner stadig.
Opret egen blog | Næste blog »

Naturjournal

The Call of the Wild.

-Og det regner stadig.

5. Jan 2018 05:41, Farmer

I følge DMI blev Nordfyns Kommune landets næst-tørreste i 2017. Stevns fik 10 mm mindre med 616 mm.
På den ene side føler jeg, at det hele er én stor sump omkring mig; men på den anden side kan jeg godt se, at de steder jeg har været på jagt på Midtfyn -og især i den sydlige del af Jylland- ser det langt værre ud.
Intet under at vintersæden har svært ved at overleve på den ellers dyrkningssikre gode sydøstjyske lerjord, når Åbenrå Kommune topper listen med hele 1069 mm.
Tallene er sakset fra listen her:
http://www.dmi.dk/nyheder/arkiv/nyheder-2017/december/saa-mange-kommuner-har-allerede-faaet-hele-aarets-nedboer/

2018 fortsætter i samme våde spor. Vi har her på stedet stadig 24 timers sammenhængende tørvejr til gode.
Vintersæden står dog her på stedet grøn og frodig. Der er enkelte lerede knolde, hvor sneglene ikke er bekæmpet effektivt nok; men det er i småtingsafdelingen.

Den store opgave forude er pløjningen. Det kræver et andet vejr for at undgå at lave strukturskade, så det nytter ikke at forhaste sig selvom vi skal have den største procentdel vårsæd i mange år og derfor vil være overordentlig hårdt pressede, hvis det hele skal ligge til forårspløjning.

Særlig de 25 hektar som stadig ligger med usamlede løg ville være gode at få vendt rundt inden de begynder at rådne.
De fleste har oplevet lugten af et enkelt eller to rådne løg i en overgemt netpose, og her er der tale om ca. 800 tons af slagsen.

Løgene er (heldigvis) ikke vores; men tilhører en stor producent i nabolaget, som vi bytter jord med for at forbedre begge sædskifter.
Det våde vejr har forhindret optagningen og på nuværende er kvaliteten så nedsat, at løgene ikke står til at redde.
I følge fagpressen er situationen for kartoffelavlen noget tilsvarende løgene: De marker som er kommet i hus har givet en god avl; men de tabte arealer trækker avlen ned på gennemsnit eller derunder.

Det var egentlig planen at gå godt til den med motorsaven i skov og hegn denne vinter. Især læhegnene trænger til en ordentlig omgang, hvis ikke de skal blive for åbne i bunden. Nu får vi at se, om det vil lykkes.

Den nye vejrudsigt denne morgen lover tørvejr de næste 5 dage og endda nattefrost, så måske er der chancer forude!

 

Tags

Arkiv

Relaterede